Reilun kaupan merkki

Reilun kaupan merkki tuotteessa kertoo vastuullisuudesta. Tuote täyttää kansainvälisesti sovitut Reilun kaupan sosiaaliset, taloudelliset ja ympäristöön liittyvät kriteerit.  

Katso Reilun kaupan tuotteet

Reilun kaupan merkistä on erilaisia versioita, jotka kertovat tuotteen sisältävän joko kokonaan tai sovittujen sääntöjen mukaisesti osittain Reilun kaupan sertifioimia vastuullisia raaka-aineita. Tuotannossa on aina noudatettu samoja tiukkoja Reilun kaupan kriteereitä ja viljelijät saavat Reilun kaupan lisän.

Kaikki Reilun kaupan merkit ovat Fairtrade Internationalin omistamia, rekisteröityjä sertifiointimerkkejä ja tavaramerkkejä. Sivun lopussa on ohjeistus siihen, miten merkin saa käyttöön. Tutustu myös siihen, miten Reilun kaupan merkkiä käytetään tuotepakkauksessa ja markkinoinnissa.

Merkit yrityksille

Mustapohjainen tuotesertifioinnin merkki

Reilun kaupan merkki mustalla pohjalla.Mustapohjainen tuotesertifioinnin merkki on ollut pisimpään käytössä. Jo 90 prosenttia suomalaisista tunnistaa merkin (Kantar TNS 2022). Tästä merkistä tietää, että tuote on sataprosenttisesti Reilun kaupan raaka-ainetta ja jäljitettävissä läpi koko toimitusketjun viljelystä kaupan hyllylle asti.  

Esimerkiksi kahvipaketti, jossa on tuotesertifioinnin merkki, voi olla sekoitus erilaisia Reilun kaupan kahveja, mutta siihen ei saa sekoittaa sertifioimatonta kahvia. Tuotesertifioinnin merkin löydät kahvin lisäksi muun muassa banaaneista ja ruusukimpuista.  

 

Mustapohjainen tuotesertifioinnin merkki nuolella

Mustapohjaista Reilun kaupan merkkiä nuolella käytetään tuotteissa, joissa on mukana myös sellaisia raaka-aineita, joita ei ole olemassa tai kaupallisesti saatavilla Reilun kaupan sertifioimana. Kaikkien mahdollisten raaka-aineiden pitää kuitenkin olla Reilua kauppaa, ja reilujen raaka-aineiden osuuden vähintään 20 prosenttia, jotta tuote saa merkin. 

Lisäksi tuotesertifioinnin merkki nuolella löytyy tuotteista, joiden sisältämien raaka-aineiden tuotantoketjuissa on käytetty niin sanottua massabalanssia. Reilussa kaupassa raaka-aineet ovat lähtökohtaisesti jäljitettävissä läpi ketjun, mutta poikkeuksena massabalanssia voidaan käyttää sokerille, kaakaolle, hedelmämehuille ja teelle.  

Mustapohjainen tuotesertifioinnin merkki puuvilla ja kulta

Reilun kaupan merkki, jonka sivussa lukee COTTON.

Kahdella Reilun kaupan tuotteella on omat merkkinsä, kullalla ja puuvillalla. Reilun kaupan kultamerkki tarkoittaa, että kaikki korussa oleva kulta on hankittu Reilun kaupan sertifioimilta pienkaivoksilta ja se on jäljitettävissä läpi koko toimitusketjun kaivokselta koruun. Reilun kaupan kullasta valmistetun korun voi leimata Reilun kaupan merkillä. Koruissa voi olla Reilun kaupan kullan lisäksi esimerkiksi jalokiviä tai muita koristeita.  

Reilun kaupan mustapohjainen puuvillamerkki kertoo, että tuote valmistetaan Reilun kaupan raakapuuvillasta. Reilun kaupan puuvilla on jäljitettävissä kaikissa tuotantovaiheissa ja se on pidetty erillään muusta kuin Reilun kaupan puuvillasta koko tuotantoketjun ajan. Useampia materiaaleja sisältävästä kankaasta valmistettu puuvillatuote saa mustapohjaisen puuvillamerkin, jos puuvilla on pääraaka-aine ja sata prosenttia seoksessa käytetystä puuvillasta on Reilun kaupan sertifioimaa. 

 

Reilun kaupan tekstiilimerkki

Reilun kaupan merkki, jossa lukee Fairtrade textile production.

Reilun kaupan tekstiilistandardi on kunnianhimoinen vaihtoehto koko puuvillatuotteen tuotantoketjun vastuullisuuden varmistamiseen. Se sisältää Reilun kaupan puuvillan tuotannon sekä lopputuotteen ompelemisen.

Reilun kaupan valkopohjainen raaka-ainemerkki

Reilun kaupan kaakaon raaka-ainemerkki

Reilun kaupan valkopohjainen raaka-ainemerkki kertoo, että merkissä nimetty ainesosa on hankittu Reilun kaupan sertifioimana.  

Esimerkiksi suklaakeksissä voi olla mustapohjainen tuotesertifioinnin merkki nuolella, jos sen sisältämä kaakao ja sokeri on molemmat hankittu Reilun kaupan raaka-aineina ja niiden yhteenlaskettu osuus on yli 20 prosenttia tuotteen kokonaispainosta. Jos keksin valmistaja on keskittynyt hankkimaan käyttämänsä kaakaon Reiluna kauppana, mutta haluaa käyttää esimerkiksi kotimaista sokeria, voi pakkauksessa ollakin valkopohjainen Reilun kaupan kaakaomerkki.  

Lopputuotteen merkistä riippumatta kaakaon tuotannossa on aina noudatettu samoja tiukkoja Reilun kaupan kriteereitä.  

Valkopohjaista merkkiä ei käytetä tuotteille, jotka koostuvat yhdestä raaka-aineesta, kuten ruusukimppu tai hunaja. Tuote, jossa on valkopohjainen merkki, sisältää siis aina useampia raaka-aineita.  

Myös valkopohjaisessa merkissä voi näkyä nuoli, joka kertoo siitä, että kyseisen raaka-aineen hankinta on tehty niin sanotun massabalanssin säännöin. Massabalanssi on mahdollinen samoille raaka-aineille kuin tuotesertifioinnissa eli sokerille, kaakaolle, mehuille, teelle sekä lisäksi puuvillalle.  

Valkopohjaisella merkillä toimitaan puuvillassa niin, että yritys ostaa sovitun määrän raakapuuvillaa Reilun kaupan ehdoin käytettäväksi tuotevalikoimaansa. Tällöin puuvillaa ei tarvitse pitää erillään ketjun loppupäässä. Ostettu määrä tai prosenttiosuus ilmoitetaan selkeästi, eikä valkopohjaista puuvillamerkkiä voi ommella suoraan tuotteeseen. 

Näin saat merkin käyttöön

Reilu kauppa ry myöntää merkin ja valvoo sen käyttöä Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Kun haluat Reilun kaupan merkin käyttöösi, toimi näin:  

  • Reilun kaupan merkin käyttö pakkauksessa tai myynninedistämismateriaalissa edellyttää aina Reilu kauppa ry:n kirjallista ennakkohyväksyntää, eli ole yhteydessä.  
  • Jos yritykselläsi on jo allekirjoitettu lisenssisopimus Reilu kauppa ry:n kanssa, löydät sertifiointimerkit ja ohjeet niiden käyttöön kirjautumalla Connectiin 
  • Jos haluat käyttää Reilun kaupan merkkiä tuotteiden markkinoinnissa tai muussa viestinnässä, täytä sopimus merkin käytöstä ja saat merkin käyttöösi.  

Ota yhteyttä merkit@fairtrade.fi ja autamme kaikissa merkin käyttöön liittyvissä asioissa. 

Missä Reilun kaupan merkki on rekisteröity?

Reilun kaupan mustapohjainen merkki on rekisteröity yli 170 maassa. Sekä musta- että valkopohjaisella merkillä on EU-alueella voimassa rekisteröinti sertifiointimerkkinä. Kaikki Reilun kaupan merkit, raaka-ainemerkit ja muut yksittäiset tavaramerkit tai sertifiointimerkit maailmanlaajuisesti on rekisteröity tai rekisteröinti on vireillä Fairtrade Internationalin toimesta.

Uusimmat rekisteröintipäivitykset, mukaan lukien tavaroiden ja palvelujen luokat ja alueet, löytyvät kirjautumalla Connectiin tai kysymällä merkit@fairtrade.fi. 

Jäikö kysyttävää merkeistä? Ota yhteyttä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Missä asiassa voimme auttaa sinua?
Tietosuoja*